Πολιτική Απορρήτου (GDPR)

Διαβάστε την εδώ.


κλείσιμο

Εκτός Σύνδεσης

Φαίνεται πως είστε εκτός σύνδεσης.
Παρακαλώ συνδεθείτε στο διαδίκτυο για να συνεχίσετε.

Πράγα

φωτογραφίες

αναχώρηση από:

αναλυτικές πληροφορίες

Για πολλούς θεωρείται η ωραιότερη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης και αλήθεια, υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να μπορεί να τους κατηγορήσει; Παραμυθένια Πράγα, με πολύ μπύρα, φοβερό φαγητό, διασκέδαση και μεσαιωνικά κάστρα! Η ‘’μεθυσμένη πόλη’’ της Ευρώπης υπόσχεται να κατακτήσει τον επισκέπτη της από την πρώτη κιόλας στιγμή!

Η...Χρυσή πόλη της Ευρώπης

Η Πράγα λοιπόν, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. H πόλη έγινε επισκοπάτο το 973.

Tour στην πόλη της Πράγας

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις μια πόλη σαν την Πράγα είναι να την… περπατήσεις. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας κρύβει κομμάτια ιστορίας κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά! Το κέντρο είναι μόνο 7χλμ και τα περισσότερα ιστορικά μνημεία όπως το Κάστρο της Πράγας βρίσκονται σε πεζοδρομημένες ζώνες οπότε είναι εύκολα προσβάσιμα.

Το Κάστρο της Πράγας: Το μεγαλύτερο ιστορικό κάστρο στην Ευρώπη, υψώνεται πάνω από την πόλη και προσφέρει πραγματικά φανταστική θέα. Στο κάστρο αυτό βρίσκεται η έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου, το Λορέτο (ή αλλιώς Λευκοί Πύργοι), η περιοχή «Νέος Κόσμος» (ίσως το καλύτερο σημείο στην Πράγα για περπάτημα) και οι Βασιλικοί κήποι.

Η γέφυρα του Καρόλου: Η φημισμένη «γέφυρα του Καρόλου» πάνω από τον ποταμό Vltana. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον δέκατο τέταρτο αιώνα και είναι ίσως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Πράγας. Όλα τα μνημεία πάνω στη γέφυρα είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών που κρατούνται στο μουσείο της πόλης.

Must see: το «Αστρονομικό ρολόι» , το μνημείο του Γιαν Χους, το ανάκτορο Γκολτς-Κινσκι, το Δημοτικό Μέγαρο, ο «Πύργος Πυρίτιδας» και άλλα πολλά.

Να... τσιμπήσουμε και κάτι...

Αυτή η φράση ακυρώνεται αυτόματα στην Πράγα μιας και μιλάμε για πολύ καλό και αξιόλογο φαγητό. Για την ακρίβεια, η τσέχικη κουζίνα είναι ο εφιάλτης του χορτοφάγου μιας και τα μενού αποτελούνται κατά βάση από κρέας και ντάμπλινγκς. Αν ρωτήσεις κάποιον ντόπιο τι να φας, η απάντηση που θα σου δωθεί αστραπιαία θα είναι ‘’χοιρινό, λάχανο και ντάμπλινγκς’’!  Η χώρα έχει να επιδείξει με υπερηφάνεια μερικά κορυφαίας ποιότητας προϊόντα, από κυνήγι μέχρι ψάρια και καπνιστά κρέατα, και άγρια μανιτάρια. Γι' αυτό εξάλλου οι κορυφαίοι σεφ της Πράγας έχουν αρχίσει να ξανα-ανακαλύπτουν την Τσέχικη κουζίνα με μια πιο εφευρετική και ταυτόχρονα ελαφρύτερη πινελιά. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια ανάμεσα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Παρ’ όλα αυτά, το πιο δημοφιλές πιάτο στις παμπ είναι το τηγανητό τυρί (smažený sýr) το οποίο δεν περιέχει κρέας και σερβίρεται επάνω σε ψωμί, σε στυλ σνίτσελ, ενώ συνοδεύεται από πατατάκια και μαγιονέζα.

Πάμε για καμιά μπύρα;

Σοβαρά τώρα, πας Πράγα, στο "σπίτι" της μπύρας και θα κάνεις αυτή την ερώτηση; Το "υγρό ψωμί", όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης και το συναντάς κυριολεκτικά παντού. Η μπύρα παρασκευάζεται, πωλείται και καταναλώνεται στα Τσέχικα εδάφη για περίπου 1.000 χρόνια. Η Pilsner, πράγματι, εφευρέθηκε εδώ! Οι Τσέχοι πίνουν περισσότερη μπύρα από κάθε άλλο έθνος στον κόσμο, την εκπληκτική ποσότητα των 157 λίτρων κάθε χρόνο.

Η Μπύρα στην Πράγα πωλείται και καταναλώνεται οπουδήποτε. Η μεγάλη επιτυχία της Τσέχικης Μπύρας θα μπορούσε, επίσης να οφείλεται και στην πολύ χαμηλή τιμή της, καθώς γενικά είναι φθηνότερη (ναι είναι φθηνότερη) και από το εμφιαλωμένο νερό! Η τιμή της, όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη της εξαιρετικής της ποιότητας, και αυτό την κάνει μοναδική.

Tips

Η Πράγα φημίζεται για τις παραστάσεις Μαύρου Θεάτρου. Είναι παραστάσεις στις οποίες οι ηθοποιοί ντυμένοι στα μαύρα παίζουν μπροστά σε μαύρο φόντο, χειριζόμενοι επιδέξια διάφορα αντικείμενα. Επίσης, η Πράγα έχει μεγάλη παράδοση στην όπερα και στα κονσέρτα κλασσικής μουσικής. Οι τιμές είναι πολύ καλές σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Το νόμισμα της Τσεχίας είναι η Κορώνα που υποδιαιρείται σε 100 haler. Για να ανταλλάξετε euro με κορώνες προτιμήστε τις τράπεζες που έχουν πολύ μικρή προμήθεια (ανοιχτές τις καθημερινές από 8:00 έως 17:00) παρά τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος που είναι διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης.

Ώρα: Μόλις μια ώρα πίσω από την Ελλάδα.