Πολιτική Απορρήτου (GDPR)

Διαβάστε την εδώ.


κλείσιμο

Εκτός Σύνδεσης

Φαίνεται πως είστε εκτός σύνδεσης.
Παρακαλώ συνδεθείτε στο διαδίκτυο για να συνεχίσετε.

Ντουμπάι

φωτογραφίες

αναλυτικές πληροφορίες

Γνωστό ως το "Παρίσι της Μέσης Ανατολής", χτισμένο πάνω σε νησί, μαγευτικό και κοσμοπολίτικο. Η πόλη που συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό και την παγκοσμίου επιπέδου εμπορική αγορά με την παράδοση. Ένας προορισμός που σφύζει από ζωή και αποπνέει έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Πρόκειται για μια από τις πιο μοντέρνες πόλεις του κόσμου. Το Ντουμπάι είναι ένα από τα επτά Εμιράτα και θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αποτελεί διοικητικό κέντρο του Εμιράτου και ο πληθυσμός του αγγίζει τους 3.506.009 κατοίκους. Για κάποιους αποτελεί και ένα άπιαστο όνειρο. Κι όμως, δεν είναι.

Περισσότερα για το Ντουμπάι…
Γειτονεύει με το Εμιράτο της Σάρζα. Βρίσκεται στα παράλια του Περσικού κόλπου, βορειοανατολικά από το Άμπου Ντάμπι και δίπλα στη Σάργια. Αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της χώρας. Με δύο λιμάνια, υπέρογκους ουρανοξύστες και πολυτελή κτήρια, αποτελεί έναν προορισμό που όλοι μας επιβάλλεται να επισκεφθούμε μια φορά στη ζωή μας.

Γιατί ονομάζεται ‘’Ντουμπάι’’;
Περίπου το 1820, γίνεται η πρώτη αναφορά στη σημερινή περιοχή του Ντουμπάι με την ονομασία Αλ Ουάλς από Βρετανούς ιστορικούς. Η σημερινή όμως ονομασία του φημολογείται πως προέρχεται από τα Περσικά, ενώ άλλοι την αποδίδουν στην Αραβική γλώσσα. Σύμφωνα με νεότερες όμως έρευνες η ονομασία προέρχεται από τη λέξη "Ντάμπα", παράγωγη της λέξης "Γιαντούμπ", που σημαίνει "έρπω".

Και λίγη ιστορία.
Η αλήθεια είναι πως για το Ντουμπάι από την προ-ισλαμική ιστορία στη νοτιοανατολική Αραβική χερσόνησο δεν μας δίνει και πολλά ιστορικά γεγονότα. Περισσότερο γνωστή είναι η ύπαρξη ορισμένων αρχαίων οικισμών, ως εμπορικών κέντρων ανάμεσα στους πολιτισμούς της δύσης και της ανατολής. Το σημαντικό είναι πως περίπου 5,000 χρόνια πριν με την υποχώρηση της ακτογραμμής προς την ενδοχώρα η περιοχή είχε καλυφθεί με άμμο.

19ος αιώνας: Ο κλάδος Αλ Αμπού Φαλάσα της φυλής Μπάνι Γιας ίδρυσε το Ντουμπάι. Μέχρι το 1833 παράμεινε εξαρτημένο από το γειτονικό Άμπου Ντάμπι. Στις 8 Ιανουαρίου του 1820 υπογράφηκε η "Γενική Θαλάσσια Ειρηνευτική Συμφωνία" ανάμεσα στο σεΐχη του Ντουμπάι και άλλων εμίριδων της περιοχής με τη Βρετανική Κυβέρνηση. Σημαντικό γεγονός του 19ου αιώνα αποτέλεσε η αποχώρηση της δυναστείας των Αλ Μακτούμ, των απογόνων του οίκου Φαλάσα από το Άμπου Ντάμπι. Οι ίδιοι είναι που αμέσως μετά κατέλαβαν το Ντουμπάι χωρίς καμία αντίσταση.

20ός αιώνας: Από την γέννηση του, το Ντουμπάι βρισκόταν σε συνεχή διένεξη με το γειτονικό Άμπου Ντάμπι. Το 1947 υπήρξε διαμάχη μεταξύ τους στο βόρειο τμήμα των συνόρων τους και έτσι κλιμακώθηκε σε ένοπλη σύρραξη. Περίπου το 1950, το Ντουμπάι γνώρισε την εξάπλωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφώνου και την κατασκευή ενός αεροδρομίου ενώ το 1971 το Ντουμπάι μαζί με το Άμπου Ντάμπι και πέντε ακόμα εμιράτα, ίδρυσαν τα ΗΑΕ, με την αποχώρηση των Βρετανών από την περιοχή.

Και από διασκέδαση πως πάει το Ντουμπάι;
Οι ντόπιοι παρακολουθούν μια παράσταση στην Όπερα, απολαμβάνουν την πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Μπουρτζ Χαλίφα και περνούν τα απογεύματα τους στις όχθες του Καναλιού του Ντουμπάι, εξερευνώντας τα υπαίθρια παζάρια χρυσού, υφασμάτων και μπαχαρικών. Αυτές είναι οι μερικές από τις συνήθειες τους. Άλλοι προτιμούν είτε βρίσκονται σε μαργαριταρένιες παραλίες με λευκή άμμο είτε βρίσκονται πάνω σε ουρανοξύστες να διασκεδάζουν τρώγοντας σε πολυτελή εστιατόρια και απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης που κόβει την ανάσα. Και εάν το είστε λάτρεις των souvenirs, κανένα πρόβλημα αφού το Ντουμπάι αποτελεί αναμφίβολα παράδεισο αγορών. Τεράστια εμπορικά κέντρα, αμέτρητες μπουτίκ, καταστήματα με γνωστές φίρμες, μαγαζιά με χειροτεχνήματα καθώς και μια ευρεία γκάμα άλλων καταστημάτων που συντελούν σε μια άριστη αγοραστική εμπειρία.

Πότε να πάτε.
Στο Ντουμπάι από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ήπιες. Εάν κλείσετε για Γενάρη-Φλεβάρη στη πόλη θα συναντήσετε τη φρενίτιδα του Dubai Shopping Festival με τρελές εκπτώσεις και εντυπωσιακές εκδηλώσεις στους δρόμους. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει άνετα στους 50 βαθμούς ενώ τον Ιούλιο η θρησκευτική νηστεία Ramadan απαγορεύει σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών, κάθε είδους δραστηριότητα υπό το φως του ήλιου.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Νόμισμα: Ντίρχαμ των ΗΑΕ. 1 Ντίρχαμ=0,22€.
Τοπική ώρα: GMT + 4.
Ταξιδιωτικά έγγραφο: Το διαβατήριο σας δεν θα πρέπει να λήγει μέσα στους επόμενους έξι μήνες από την άφιξή σας στο Ντουμπάι. Η βίζα δεν είναι απαραίτητη για τους Έλληνες υπηκόους.
Γλώσσα: Τα αραβικά αλλά οι κάτοικοι γνωρίζουν και αγγλικά.
Τηλεφωνικός κωδικός: +971.