Πολιτική Απορρήτου (GDPR)

Διαβάστε την εδώ.


κλείσιμο

Ζαγοροχώρια

φωτογραφίες

αναλυτικές πληροφορίες

Γενικά

Ζαγόρι αποκαλείται η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ήπειρο. Η λέξη Ζαγόρι, η οποία προέρχεται από τη σλαβική γλώσσα, σημαίνει αυτοί που ζουν πίσω από τα βουνά. Στην περιοχή του Ζαγορίου υπάρχουν 46 οικισμοί, τα γνωστά σε όλους Ζαγοροχώρια. Το Ζαγόρι έχει έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα και χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα, στο Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχουν 15 χωριά, το χωριό Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Καστανώνα και Πέτρα, οι συνοικισμοί της Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς, τα χωριά γύρω από την κοιλάδα του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Δόλιανη, Καβαλλάρι, Καρυές) και τα χωριά γύρω από την κοιλάδα του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Τρίστενο, Φλαμπουράρι). Στο Δυτικό Ζαγόρι υπάρχουν 6 χωριά, τα πιο γνωστά είναι τα χωριά Αρίστη, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Τέλος, το Κεντρικό Ζαγόρι περιλαμβάνει τα περισσότερα χωριά, 25 σε αριθμό. Τα πιο δημοφιλή χωριά είναι τα Άνω και Κάτω Πεδινά, οι Ασπράγγελοι, η Βίτσα, το Δίλοφο, η Ελάτη, ο Ελαφότοπος, το Κουκούλι, οι Κήποι, το Τσεπέλοβο, το Μονοδένδρι, οι Νεγάδες.

Αξιοθέατα και ιστορία

Στο πέρασμα των αιώνων δεν εγκαταστάθηκαν πολλοί λαοί και φυλές λόγω του δύσβατου εδάφους της περιοχής, των απότομων χαραδρών και της πυκνής βλάστησης. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως θετικό, γιατί η περιοχή δεν έχει βιώσει λεηλασίες. Εικάζεται ότι οι Σαρακατσάνοι είναι οι απόγονοι των αρχαίων κατοίκων της περιοχής. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ζαγορίου σίγουρα αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής. Σχεδόν κάθε χωριό είναι χτισμένο γύρω από μια κεντρική πλατεία, στην οποία συνήθως βρίσκεται μια εκκλησία και ένας πλάτανος. Στο Ζαγόρι οι εκκλησίες χρονολογούνται περίπου από το 17ο-18ο αιώνα και μετά. Αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας, η οποία είναι κτισμένη πάνω σε ένα βράχο και δίπλα από τον ποταμό Βοϊδομάτη, τη Μονή Ρογκοβού, τη Μονή Βουτσάς και τη Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Άλλο ένα αξιοθέατο της περιοχής είναι τα πέτρινα γεφύρια, από τα πιο γνωστά είναι το γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορη, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Κουκούλι , το γεφύρι του Βοϊδομάτη, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Κλειδωνιά και το γεφύρι του Καμπέρ Αγά. Στο χωριό Κήποι υπάρχει ένα τρίτοξο γεφύρι, το οποίο λέγεται καλογερικό, ενώ κοντά στην Κόνιτσα θα δείτε το Γεφύρι της Κόνιτσας που είναι μονότοξο, λιθόκτιστο και θεωρείται από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Στο χωριό Κουκούλι βρίσκεται το λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη, ένα ιδιαίτερο μουσείο, στο οποίο θα δείτε δείγματα από σπάνια φυτικά είδη που φύονται στα βράχια και φαράγγια του Βίκου. Τα φυτά αυτά τράβηξαν το ενδιαφέρον των βοτανικών λόγω της σπανιότητας τους αλλά και λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων που έχουν. Αν αγαπάτε τη φύση σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε τις δρακολίμνες της Γκαμήλας και της Τύμφης και να διασχίσετε το Φαράγγι του Βίκου.

Φαγητό

Σίγουρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας θα ευχαριστηθείτε το φαγητό! Σε όλα τα χωριά θα γευτείτε τοπικές νοστιμιές. Οι επιλογές είναι πολλές και όπου κι αν φάτε θα μείνετε ενθουσιασμένοι γιατί θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα τα οποία είναι φτιαγμένα με αγνά και ντόπια προϊόντα της περιοχής. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε και τις υπέροχες και φημισμένες ζαγορίσιες πίτες.

Διασκέδαση

Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν πολλά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεδάκια, στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το κρασάκι του ή το τσιπουράκι. Η νυχτερινή ζωή δεν είναι έντονη, αν κάποιος θελήσει κάτι τέτοιο θα το βρει στην πόλη των Ιωαννίνων.

Δραστηριότητες

Για όσους αγαπάνε τα extreme sports τα Ζαγοροχώρια είναι ο ιδανικός προορισμός. Οι επιλογές είναι πολλές! Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει κατάβαση σε ένα από τα ποτάμια με rafting ή kayak. Αυτοί που αγαπούν το mountain bike θα βρουν ιδανικές διαδρομές. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση, parapente και πεζοπορία. Πρέπει να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, η οποία θα σας μαγέψει! Οι επιλογές είναι πολλές και πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε να κάνετε κάτι!